Det blir ikke noe utleie på Kjeungskjær fyr i 2022. Kystverket har planlagt renovering av fyret og det blir et anleggsområde hele utleie sesongen.

Kjeungen Kystlag er en frivillig organisasjon som holder til i Ørland kommune. Kystlaget ble stiftet i 1987 og er medlem av den landsdekkende organisasjonen Forbundet Kysten. Vi er i underkant av 100 medlemmer og de fleste er hjemmehørende på Fosenhavøya utenfor Trondheim. Medlemmene er alt fra barn til pensjonister.

Kjeungskjær Fyr
Ligger ca 3 km utenfor Uthaug i Ørland kommune.
Besøk på Kjeungskjær fyr
Hurtigrutasdag
Årlig arrangement på Kjeungskjær fyr
Guldteigbrygga
Uthaug i Ørland kommune
Kjeungen Kystlags æredsmedlemmer
Ved minneplaten på Guldteigbrygga
Molorydding 1. mai på Uthaug i Ørland kommune
Storbåtnaustet
Mølnargården i Ørland kommune
Båtutsetting
Ved Mølnargård i Ørland kommune
Feva seiling
Kystlaget driver også med jolleseiling
Samling på Aasen fyr
Gurihavna
Svinøya på Tarva

Faste aktiviteter er i korthet tradisjonsbåter, jolleseiling, Hurtigrutasdag på Kjeungskjær fyr i juli, delaktig i Kystkulturdagene i Lysøysundet og høstavslutning. Vinterstid er det julebord og familietur til Momyrstua i Åfjord. 

Vi har leieavtale med Kystverket på Kjeungskjær fyr, og leier ut til både private og bedrifter i sommermånedene. Vi har også leieavtale med eier av Guldteigbrygga på Uthaug. Guldteigbrygga ble bygget i 1938 og var brukt til sildesalting. Under krigen tok tyskerne i bruk brygga som fangeleir for russiske krigsfanger. Den inneholder et museum med gamle fiskebruk og gjenstander fra den tiden den var brukt som fangeleir. Det er også mulig og leie brygga. Laget har i tillegg et storbåtnaust på Mølnargården for vinterlagring av tradisjonsbåter, samt muligheter for vedlikehold og reparasjoner av dem. Vi har 2 optimistjoller og 2 RS Feva joller som medlemmene kan bruke.

Styret i Kjeungen Kystlag består av 5 styremedlemmer og 2 varamedlemmer. Kystlagets hovedinntektskilde er utleie og arrangementer. 

Bli medlem i Kjeungen kystlag ved å gå inn på hjemmesiden til Forbundet KYSTEN

 

Kjeungskjær fyr ligger ca 3 km utenfor Uthaug i Ørland kommune. Fyret ligger på Kjeungskjæret, et lite skjær som er overflødd ved høyvann. Med sin spesielle åttekantede form og røde farge, er det kanskje ikke rart at det har fått navnet ”Den røde seiler” blant sjøfarende. Lykta ble tent i 1880 og ligger like ved skipsleia. Det er derfor blitt et av de mest fotograferte fyr i Norge. Her passerer både fritidsbåter, hurtigruta, og fiske- og lastebåter, på sin vei langs kysten.

Kjeungskjær fyr
Solnedgang
Håkonshall
Naustet kan dekkes opp til ca 20 pers
Kjøkken 2. etg
Godt utrustet kjøkken
Kjøkkenet
Plass til mange rundt bordet
Kjøkken 2. etg
Grovkjøkken med større benkeplass
Bad 2. etg
Med badekar og hånddusj med varmt og kaldt vann
WC 2. etg
Sjøvann fra bøtte brukes til nedspyling
Gang 2. etg
Gang 2. etg
Trapp opp til 3. etg
Soverom 1, 3. etg
5 sengeplasser
Soverom 2 & 3, 3. etg
Soverom 2 med 4 sengeplasser. Soverom 3 med 1stk 120cm seng
Stue 1, 4. etg
5 seter hjørnesofa & flere stoler
Stue 2, 4. etg
Stue 3, 4. etg
Soverom 5. etg
Kan ikke benyttes da det ikke er godkjent rømningsvei
Lykta i 6. etg.
Leietaker har ikke adgang inn her

Kjeungskjær fyr var fra starten et bemannet fyr, med fyrvokter og hans familie. Denne ordningen varte fra 1880 til 1947. Med kone og barn var det klart at dette førte til vansker mht skolegang, sosial omgang, osv. En av fyrvokterne på Kjeungskjær fyr, Ingvald Bolsø, som var fyrvokter fra 1926 – 1952, løste dette ved å ansette en guvernante for sine barn. Hun skrev en liten beretning om hvordan det var for en utenforstående å komme til et isolert fyr, og å bo der.

Det kunne også skje dramatiske ting. I 1943 oppdaget folket på fyret at det kom drivende en mine mot kaia. Fyrvokter Bolsø grep en lang båtshake, og klarte med denne å skyve minen forbi kaia. Senere på dagen drev den inn mot moloen på Uthaug og eksploderte her. Det ble heldigvis ingen skade på verken mennesker eller båter, men merket etter eksplosjonen kan sees på moloen den dag i dag.

I 1947 ble Kjeungskjær fyr tørnstasjon, bemannet av 2 fyrbetjenter og 1 reservebetjent. Disse gikk sine vakter ute på fyret, men hadde fritid og bopel på land. Fyret fikk elektrisitet fra land i 1965 da det ble lagt sjøkabel ut til Kjeungskjæret.

I 1987 ble fyret automatisert, og det var ikke lenger behov for fyrvoktere.

Den 16. august 1999 ble det inngått avtale mellom Kystverket og Kjeungen kystlag om bruk av Kjeungskjær fyr. Dette var en prøveavtale som skulle revurderes etter et år. Kystlaget skulle ta seg av innvendig vedlikehold av fyret, og kunne som vederlag bruke det i sine aktiviteter. Laget kunne også leie ut fyret for å skaffe midler til vedlikehold. Den reviderte avtalen ble underskrevet den 7 august 2000, og de sjøfarende kunne atter glede seg over at det var lys i vinduene på fyret. 

Kjeungen kystlag leier i dag ut Kjeungskjær fyr fra 1. mai til 31. august, for info om leie se utleie tab i menyen.

Kjeungskjær fyr er fredet av Riksantikvaren.

 

Data om Kjeungskjær fyr:

Opprettet: 20. september 1880.

Posisjon: Ca 3 km utenfor Uthaug i Ørland kommune, Sør-Trøndelag. (63.43.6 N, 9.31.9 Ø)

Bygningstype: Rødt åttekantet murtårn.

Høyde: 20,6 m.

Lysets høyde: 17,5 m over høyvann.

Rekkevidde lys: 13,5 nautiske mil (ca 25 km).

Karakter: Okkulterende sektorer, 4 hvite, 4 grønne, 4 røde.

 

Fyrvoktere på Kjeungskjær fyr:

Henrik Wright 1880-1886

Andreas Eeg 1886-1904

Edvard Wold 1904-1912

Olaus Olsen 1912-1922

Johan M. Hoff 1922-1926

Ingvald Bolsø 1926-1952

Alfred Sørensen 1952-1957

Olav Gjelle 1957-1961

Jakob Folkestad 1962-1965

Olav Dybvik 1965-1968

Gudmund Seljestad 1968-1985

Kolfinn Grande 1985-1987

 

 

PRISER

Priser for leie av fyret er kr 2000,- for opp til og med 8 personer. For større grupper koster ekstrafrakt kr 250 pr tur. Dette gjelder overnattende gjester. 

Frakt er inkludert i leieprisen. Dette er priser som gjelder privatpersoner, skoleklasser, private arrangement og firmaer som leier fyret for sine ansatte.

For båttur og omvisning eller kortere opphold på fyret koster det kr 200,- per person. Det kreves at det er minst fem personer per tur. 

Kjeungskjær fyr
Solnedgang
Håkonshall
Naustet kan dekkes opp til ca 20 pers
Kjøkken 2. etg
Godt utrustet kjøkken
Kjøkkenet
Plass til mange rundt bordet
Kjøkken 2. etg
Grovkjøkken med større benkeplass
Bad 2. etg
Med badekar og hånddusj med varmt og kaldt vann
WC 2. etg
Sjøvann fra bøtte brukes til nedspyling
Gang 2. etg
Gang 2. etg
Trapp opp til 3. etg
Soverom 1, 3. etg
5 sengeplasser
Soverom 2 & 3, 3. etg
Soverom 2 med 4 sengeplasser. Soverom 3 med 1stk 120cm seng
Stue 1, 4. etg
5 seter hjørnesofa & flere stoler
Stue 2, 4. etg
Stue 3, 4. etg
Soverom 5. etg
Kan ikke benyttes da det ikke er godkjent rømningsvei
Lykta i 6. etg.
Leietaker har ikke adgang inn her

NB!

Alle som leier fyret ferdes til/fra og oppholder seg der i henhold til sine egne forsikringer.

 

UTLEIESESONGEN ER 1. MAI TIL 31. AUGUST.

Utleie på andre tidspunkt foregår ikke på grunn av følgende forhold:

Kjeungen kystlag har avtale med Kystverket om å drive vedlikehold av fyret, hovedsaklig innvendig men også en del enklere utvendig vedlikehold. Dersom dette arbeidet ikke utføres kan ikke fyret leies ut. På grunn av at fyret ligger 1 km ut i havet er været svært varierende og nokså tøft på årstidene utenom utleiesessongen. For å få til dette arbeidet utenom sesongen må kystlaget foreta dette i mars/april og september/oktober.

På fyret er det stor luftfuktighet og mye salt. Dette gir avskalling av kalk i naut og yttergang. Dette ryr og ser stygt ut. Store grå flater kommer til syne i disse rommene. Hver vår må dette skrapes og kalkes. Videre kommer salt inn i alle vinduer og i alle rom, på vegger, spesielt kjøkken. Dette går det ikke an å holde fyret i orden gjennom vinteren. Det er også for fuktig til at det er forsvarlig å leie det ut. Derfor kan man f.eks ikke få leie fyret på julaften. Om sommeren er fyret tørrere, det er enklere å holde rent og det er ikke minst varmere.

Sist men ikke minst kan det by på problemer med transport til/fra fyret og ilandstigning på grunn av vær/vindforhold. Det er mye vind og bølger vinters tid. Man kan aldri planlegge reise til fyret om vinteren dersom man er avhengig av å komme seg på arbeid eller man skal  nå avtaler. Dette på grunn av at man kan risikere å bli værfast opptil flere dager på fyret høst/vår/vinter.

 

AVLYSNING AV UTLEIE SOM FØLGE AV ARBEID PÅ FYRET

Av og til må fyret vedlikeholdes utvendig enten på grunn av slitasje eller skader som har oppstått som følge av uvær. Det hender kystverket må male hele fyret eller at vi i perioder har firma som utfører arbeid på fyret. Dersom dette inntreffer i utleiesesongen må vi avlyse utleien i den aktuelle perioden.

 

FASILITETER

Det er 10 soveplasser fordelt på 3 soverom. I tillegg er det ca 20 madrasser som kan anvendes på soverommene eller på hemsen på toppen. Videre finnes det 2 sprinkelsenger for barn. Den ene er satt fram. Den andre må monteres i hvert enkelt tilfelle og er av eldre dato.

Stua har toseter, treseter, 4 stoler og 2 bord.

Fyret har ok utrustet kjøkken, kjøleskap, komfyr, fryser, spiskammers, bad og WC. WC spyles med sjøvann som hentes i sjøen. Kystlaget frakter drikke/matvann til fyret. Regnvann i brønn forsyner fyret med vann til personlig hygiene, oppvask og gulvvask.

Kjøkkenet rommer 10-15 personer. I naustet er det plass til 20 personer ved langbordet.

Vi har ikke båtutleie. Dersom de som leier fyret ønsker å ta med egen båt er det utlegg ved fyret.

 

RENGJØRING AV FYRET

Fyret skal vaskes før avreise, spesielt etasjen med kjøkken og bad. Soverom som er benyttet vaskes. Ganger, stue og trapper kostes eller støvsuges. Dersom de sistnevne rommene er tilskitnet skal de også vaskes. Det er VIKTIG at dette blir gjort selv om fyret leies kun for ett døgn. Det har vist seg at enkelte ikke overholder dette på grunn av at de leier ett døgn og det ikke er skittent etter dem. Når flere tenker slik vil fyret ikke være utleibart etter noen dager.  Siden kystlaget driver fyret på dugnad og ingen har betalt for å gjøre arbeid på fyret og siden medlemmene har annet arbeid har ikke kystlaget mulighet til å vaske etter utleie. Dersom fyret ikke er rengjort tilstrekkelig kan kystlaget kreve at det BETALES EN EKSTRA LEIE!

 

BRANNSIKKERHET PÅ FYRET

Alle som leier fyret må lese branninstruksen som henger på oppslagstavla i gangen utenfor kjøkkenet.  Det er det oversikt over fyrets utganger og hvor man kan forvente å finne slukningsutstyr.

Fyret har 1 eller 2 brannslokningsapparater i hver etasje, samt minst 6 seriekoblede røykvarslere fordelt i fyret.

Ved altandøren eller ute på altanen har vi en stige som kan henges på altanen slik at den kan nyttes som rømningsvei. Alle større grupper og ikke minst skoleklasser eller grupper med barn skal ha våken brannvakt hele natten.

Utover dette må både vi i kystlaget og de som leier fyret rette seg etter det som til enhver tid blir anbefalt eller bestemt av brannvesenet og kystverket.

 

HVA TRENGER DU Å TA MED PÅ TUREN

På fyret er det laken. De som leier må ta med sovepose, mat, drikke, innesko/ullsokker og allværsklær. Unngå trillekoffert og høye hæler.

 

HVA KAN DU IKKE TA MED PÅ TUREN

Du kan ikke ta med hunder, katter eller andre kjæledyr på fyret. Vi leier tidvis ut til allergikere. Det er også allergikere blandt de som sørger for at fyret skal være utleibart og tilgjengelig for allmenheten. Vi ber om at dette blir respektert og forstått.

 

FYRET HAR IKKE MIDDAGSSERVERING ELLER BAR

Kystlaget har ikke anledning til å stille med kokk, mat eller annen form for service. Vi har en samarbeidsavtale med Ørland Kysthotell. Dersom man er gjest på hotellet kan det organsiseres tur med bespisning på fyret. Dersom man ønsker å få medbragt mat til fyret må man ta kontakt med cateringfirma som finnes på Uthaug eller Brekstad. Nærmeste catering er Ove Vinge, Utstrand.

 

KJEDELIG FOR BARN PÅ FYRET?

Noen tror at barn/ungdommer må aktiviseres på fyret. Vår erfaring gjennom mange år og med mange grupper er at alle grupper aktiviserer seg selv og trives både ute og inne. Det er ikke TV. Vi har radio på stua. På fyret er det en del brettspill/puslespill samt litt tegnesaker.

 

HVOR LANGT ER DET TIL FYRET?

Fyret ligger 3km fra Uthaug. Det tar ca 10min med båt.

 

ANNET

Dersom man leier kun et døgn i en helg er det «utsjekking» klokken 13.30  hvis det kommer nye leietakere samme dag. Dette må overholdes i helgene. I midtukene kan dette være litt mer fleksibelt. Ellers tilpasses tider for frakt til og fra fyret så godt som mulig ut ifra leietakernes ønsker og selvfølgelig med noe værforbehold.

 

BESØKENDE TIL FYRET

Fyrets holme er tilgjengelig for allmenn ferdsel slik at det ikke er anledning til å vise bort båter som legger til og folk som kommer i land. De som leier fyret avgjør selv om de ønsker å slippe inn besøkende.

Kystlaget har adgang til fyret dersom det må gjøres nødvendig vedlikeholdsarbeid. Dette skjer sjelden da laget prioriterer slikt arbeid utenfor sesongen.

Videre hender det at Kystverket kommer for å utføre arbeid. Kystverket har ALLTID adgang. Kystverket har egen nøkkel. Dersom Kystverket kommer anbefales det kaffeservering og munter tone.

Det kan hende at det kommer grupper på omvisning men dette avtales i hvert enkelt tilfelle med leietakerne. Vi prøver i størst mulig grad å unngå blanding av grupper på fyret.

Området omkring fyret brukes ofte av dykkerklubber. Av og til kommer de i land. Server gjerne kaffe. (Hvis mulig forhandle om kortreist kamskjell?)

 

ÅPENT FYR – HURTIGRUTAS DAG

Årlig arrangeres hurtigrutas dag. Dette arrangeres 1. søndag i juli. Da holdes fyret åpent for omsvisning for den som måtte ønske det.

Kystlaget selger kaffe og vaffler m.m denne dagen. Frakt til og fra fyret foregår i veteranbåter som eies av kystlagets medlemmer.             

Hilsen Kjeungen Kystlag.